Vilt

Vilt is een textielsoort waarbij de vezels niet zijn gesponnen, maar door middel van water, warmte en beweging in elkaar zijn geklit. Misschien wel de oudste vorm van textiel.
De vezels die bij uitstek geschikt zijn om te vervilten, zijn die van de wol van het schaap. Enkele andere dieren maken ook wol die gevilt kan worden (kameel, lama). Haar doet het vaak een stuk minder goed. Wil je er meer over weten? Renske van texelseschapenwol.nl heeft een mooi artikel geschreven over het verschil tussen wol en haar.

Maar wat kun je daar nou mee, met vilt?

bron: Jillzkinderdagverblijf.nl

De meesten van ons hebben op de basisschool wel eens wat geknutseld met vilt. Vaak was dat dan weer geen wolvilt, maar industrieel gefabriceerd polyestervilt. We knipten er vormen uit en plakten die ergens op, of heel misschien moesten er stukjes aan elkaar worden genaaid.

null Beeld
bron: Libelle.nl

Tegenwoordig is de yurt redelijk bekend in Nederland, een min of meer rond soort tent met een gat in het midden voor een kachelpijp. Oorspronkelijk is dit de woning van Mongoolse nomaden die de woning bekleedden met dikke vilten lappen om de woning te isoleren. Vilt houdt de warmte binnen en de kou buiten bij winterse temperaturen en andersom wanneer het in de zomer heet wordt.

Toepassing van vilt gebeurt op diverse terreinen. De genoemde yurts, vloerkleden, maar ook isolatie voor zowel temperatuur als akoestiek zijn vaak grote projecten. Kleiner kan vilt gemaakt worden om te verwerken in kledingstukken of tassen, en eigenlijk voor alles waarvoor we textiel gebruiken. Kunst bijvoorbeeld!

Mijn afstudeerwerkstuk aan de Dutch Felt Academy.

Het maken van vilt vind ik nog steeds een magisch proces. Benieuwd hoe het gaat? Klik dan even door.